Sunday, November 13, 2005

Arah

Ik heb erg moeite met het weg laten halen van spandoeken door de politie. Deze spandoeken waren gericht tegen minister Verdonk; een onwaarheid, een zogenaamd 'schot op het raam' van de werkkamer van deze minister werd als excuus gebruikt. Dit is niet in overeenkomst met de vrijheid van meningsuiting in een democratie. Mensen moeten vrij zijn Verdonk 'minister van deportaties en vreemdelingenhaat' te noemen, ten eerste omdat de europese wetgeving zojuist heeft bevestigd dat bestuurders tegen een stootje moeten kunnen wat dit soort uitingen betreft, en ten tweede omdat het waar is.

In Suriname is Robert Arah begraven, die niets fout deed behalve dat hij bestond en zich in Nederland bevond in het huidige tijdsgewricht, terwijl hij de foute keuze qua nationaliteit heeft gemaakt bij de gedwongen onafhankelijkheid van Suriname in 1975, toen hij waarschijnlijk een jaar of zes was. De overheid staat burgers van andere landen overigens wel toe om een dubbele nationaliteit te hebben.

Ook de funeste legitimatieplicht is hier schuldig: Arah stond op de Dam toen hij zich niet kon legitimeren. Nog niet zo lang geleden mochten agenten niet zomaar iedereen zonder reden naar papieren vragen. Door deze schandelijke totalitaire maatregel, gecombineerd met de onrechtvaardige behandeling van mensen uit de ex-kolonie Suriname, en aangevuld met de schrikbarende incompetentie van uitzend-bewakers, is hij bij de brand in het concentratiekamp op Schiphol om het leven gekomen. Verdonk noemt dit 'adequaat.' Ik schaam me voor deze regering en voor het gedrag van deze mevrouw Verdonk. Ik begrijp ook niet dat, gezien het feit dat zij de kamer al enkele malen verkeerd heeft ingelicht, zij nog steeds op die plek zit.

Persoonlijke beledigingen aan het adres van mevrouw Verdonk, hoezeer verdiend ook, vergelijkingen met totalitaire regimes en geweld zijn hier niet de oplossing; het forceren van vervroegde verkiezingen wellicht wel. We zullen wel moeten vechten voor het recht van mensen om spandoeken op te hangen, en niet op straat zomaar naar identificatie gevraagd te worden. Ik ben er van overtuigd dat de meerderheid van de Nederlanders dit ook vindt.

No comments: