Sunday, December 18, 2005

Zorgen

Wanneer moet je beginnen met je zorgen te maken? Is dat als al het europese dataverkeer wordt opgeslagen, maar niet illegaal maar door een besluit van het parlement? Is dat als ministers tegen het parlement mogen liegen en er niets gebeurd, of als er posters met meningen van burgers over politici worden weggehaald, compleet met blauwe ogen en onnodig geweld. Is dat wanneer buitenlandse geheime diensten burgers ontvoeren met medeweten van tegen ons liegende regeringen? Of is dat de week dat vier verschillende mensen je waarschuwen om niet zo openhartig te zijn op je weblog?

In de VS heeft de Stasi al gewonnen. Dubbeljoe neemt de verantwoordelijkheid, en we zijn uitgepraat. Voor de goede orde: Peter R. de Vries vs de AIVD. Met geheime diensten weet je nooit wat het spel is. Was dit een actie om Peter te kunnen aanklagen voordat zijn politieke plannen begonnen? Ik dacht dat vrijheid van de pers inhield dat officiele geheimhlouding niet geldt, het journalistieke doel is hoger; hier blijkbaar niet. Wat ik eigenaardig vindt is dat behalve Peter R, ook Pim (zijn nagedachtenis) er hier niet beter uitkwam - een andere bedreiging van de gezeten partijen - de bazen van de AIVD. Het verhaal dat de diskettes 2 jaar stillagen is onwaarschijnlijk, zeker na Tonino. Het verhaal dat de files unencrypted op diskettes terecht konden komen lijkt me nog minder waarschijnlijk; met werkende procedures van interne auditing op binnenlandse zaken zou dit een tikkende bom zijn voor de betrokken agent, die er achteraangegaan zou zijn.

En eens te meer is het zo dat bij geheime diensten als de RID en de AIVD de kans op incompetentie versus opzet anders ligt dan in het normale leven: men heeft er belang bij incompetent te lijken. Het ongunstige geval voor minister Remkes is nu dat hij, om niet onbetrouwbaar te lijken, incompetentie moet bewijzen.

Wanneer moet je je zorgen maken? Als een minister evident zijn macht misbruikt via een "koninklijk" besluit, en dan door de pers tot politicus van het jaar wordt gekozen? Welnee, als ik me zorgen maakte zou ik naar goede raad luisteren en niet meer bloggen.

No comments: