Monday, November 27, 2006

Natalee Gonaway


Zo denk je er niet meer over, en zo wordt je er weer twee keer mee geconfronteerd: Natalee Holloway is al weer een hele tijd verdwenen. Eerst las ik Drift van Monique Pauw, waarvan het verhaal over een soortgelijke gebeurtenis gaat (met wat andere namen en met wijzigingen in rollen, dus het gaat er ongeveer een beetje over - misschien bespreek ik het wat uitgebreider als het van de week wat slap is in de onderwerpen); en gisteravond Peter R. de Vries die met veel tamtam iets aankondigde dat erg weinig nieuws bevatte.

Als je de zaak wat gevolgd hebt, en dat ligt voor de hand als je banden met Aruba hebt, valt op hoe extreem weinig Peter de Vries meldde van de bekende gegevens, maar wat hij vertelt herhaalt hij alsof het publiek uit halfzachte geestelijk gehandicapten bestaat; zo gaat gemakkelijk een derde van de uitzending verloren aan herhalingen. In plaats van de beschikbare gegevens te analyseren, doet hij wat hij altijd doet, en waar hij erg goed in is: het confronteren van verdachten met het menselijk onvermogen om de waarheid te liegen, door het stellen van een paar simpele vragen, waarvan de inhoud verraadt dat zijn team en hij de informatie wel degelijk uitstekend bestudeerd hebben, en laat zien hij meer weet - omdat mensen hem dingen vertellen - dan hij laat blijken.

Ik moet toegeven dat de cliffhanger voor de reclame een geweldige vondst was: de foto van Joran bij Natalee thuis, bij nader inzien ge-photoshopt natuurlijk - maar we geloofden het voor een paar seconden. De confrontatie met Joran, over wie de opdracht had gegeven tot het maken van dat erg verontrustende kiekje, volgens een email waar Peter over beschikte - weer iemand die geen bulk eraser voor harddisks heeft - was dat Joran zelf, was klassiek. En dat deed meer om de wereld wantrouwend te maken ten opzichte van deze jongeman dan de hele stortvloed aan feiten op scaredmonkeys. Ook hoe hij de vader van Joran, Paulus "no corpse - no case" van der Sloot, de uitspraak wist te ontlokken dat ze veel meer weten dan ze vertellen, was klassiek.

We hopen dat Peter ook dit tot een goed einde brengt; hij heeft een goede reputatie op dit gebied, en voor Aruba zou het een zegen zijn. Complimenten voor de mooie beelden trouwens.

No comments: