Tuesday, December 12, 2006

Alles wat we doen doen we via Google

Hmm ja, de wereld is veranderd. In de honger naar kennis zaten we uren in de bibliotheek, luisterden we kortegolfradio voor contact met andere culturen. Kennis was macht; degene met het boek over hoe het moest gaf dat niet licht af aan anderen. Het duurde lang voordat je op de naam van dat liedje kwam of die actrice van dat ene uit dat andere toen. Een uitzending gemist was voor altijd. Indoctrinatie had een goede kans, gewoon door de armoede van de informatievoorziening.

Nu doen we alles via Google wat we doen. Ha, deze blog staat op Google. Voor de meeste programmeerproblemen vinden we, met de juiste zoekstring als sleutel, de oplossing in de eerste hit van Google. Al onze mail, documenten en spreadheets laten we op Google. Ons nieuws en entertainment.

Het kan bijna niet anders of Google moet een nauwe samenwerking hebben met de geheime dienst. Hoe weten we beter waar wie naar zoekt? Zoeken we naar Beyoncé of iets explosievers? (Miss Dynamite? - nah) Gmail werkt via coöptatie - hoe krijgen we sociale netwerken beter en goedkoper in beeld? Het zou vreemd zijn als ze zo'n kans zouden missen - en dat doen ze vast niet. Dat is een kwestie van kansberekening. Deze kans is ongeveer 1.

Maar het is ook een grote stap vooruit in het democratiseren van kennis, en in dit geval denk ik dat de voordelen de nadelen overstijgen, zo kun je bijvoorbeeld, op de website van de US overheid precies lezen hoe men (met welk geld en welke wapens, welke economische sabotage, waarom, wie en wanneer) de coup van Pinochet heeft ondersteund en gefinancierd. Dat vergaten ze op het NOS Journaal weer even te vertellen. Fijn dat ik dat via Google even recht kan zetten. De US is een geweldig land. We did bad stuff. So? Read all about it.

De waarheid kun je het beste begraven onder feiten.

No comments: